Dünya Mirası – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com Hayal Defterim Tue, 22 Aug 2023 18:20:16 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://kocaelikent.com/wp-content/uploads/2020/06/cropped-küçük-logo-KK-32x32.jpg Dünya Mirası – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com 32 32 Beşkayalar Tabiat Parkı – Kocaeli – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/beskayalar-tabiat-parki-kocaeli-turkiye-dunya-mirasi/ Sun, 09 May 2021 21:46:47 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58577

Beşkayalar Tabiat Parkı – Kocaeli – Türkiye Dünya Mirası … “Baraj Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başlayacağınız tepelerden birkaç köy geçtikten sonra, Yuvacık’a 1 saat mesafede Aytepe Köyüne ulaşılmaktadır. Hafta sonu turizmine açılan bölgede trekking yapılmaktadır.” ayrıntılar hayaldefterim de…

Beşkayalar Tabiat Parkı – Kocaeli – Türkiye Dünya Mirası

Yuvacık barajı iki büyük derenin birleştiği vadide, Yuvacık beldesi yakınlarında inşa edilmiştir.

Baraj yapımı öncesi derelerin kenarlarındaki alabalık çiftlikleri ve doğal ortamları ilgi çekerken, sonralarda baraj gölünün çevresiyle oluşturduğu güzellikler görülmeye değer hale gelmiştir.

Baraj Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başlayacağınız tepelerden birkaç köy geçtikten sonra, Yuvacık’a 1 saat mesafede Aytepe Köyüne ulaşılmaktadır. Hafta sonu turizmine açılan bölgede trekking yapılmaktadır. Soğuk Dere ile Sıcak Dere’nin kesiştiği kanyondan yürüyerek Menekşe yaylası ve Beşkayalar Tabiat Parkına ulaşılmaktadır.

Beşkayalar Tabiat Parkı 1600 hektar alana sahip, flora ve fauna açısından çok zengindir. Park içinde iki mağara, bunun birinde şelale diğerinde ise göl bulunmaktadır.

Soğuk Dere ve Sıcak Derenin kesiştiği alandaki kanyon, 6 km. uzunluğundadır ve yer yer çağlayanlar bulunmaktadır. Park alanı en önemli trekking alanlarından biridir.

Bölge çadır kampı yapmaya da uygundur.

]]>
Aya Elena Kilisesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası https://kocaelikent.com/aya-elena-kilisesi-konya-kultur-kenti-turkiyenin-dunya-mirasi/ Sat, 01 May 2021 21:34:40 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58347

Aya Elena Kilisesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası … Kilisenin ana kubbesinde kilisenin dört sütunu üzerinde üç nef vardır. Kilisede kereste, apsis ve ana alanı ayıran ahşap sıva örgüsü üzerinde süslü bir sıva ile sandalye vaaz sanatsal bir başyapıttır. ayrıntılar hayaldefterim de…

Aya Elena Kilisesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası

Bizans İmparatoru’nun annesi İsa’nın doğumundan 327 yıl sonra Helena, hac için Kudüs’e giden yol, Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait oyma tapınakların Hıristiyanların Sille’de bir tapınak inşa etmeye karar verdikleri Konya’da durdu. Mihail Arkhankolos adına kilisenin temelini atma töreninde mevcut. Yüzyıllardan günümüze kadar kilisede onarımlar görülüyor. Kilisenin onarımı, iç yapısı üzerine Yunanca harflerle yazılmış bir Türk yazıtı kilisenin tarihi hakkında bilgi vermektedir.

Bu yazıt 1833 tarihlidir. Kilisenin zorunlu tamiratı, Osmanlı Padişahı Sultan Mecit Dönemi’nde kilisenin dördüncü kez onarıldığı yazıtta üç satırlık bir yazıt vardır. Sille kesme taş kilise ile yapılmış. Odalar avludaki kayaya oyulmuştur. Kuzeye açılan kilise kapılarının dış narteksine girildi. Burada kadınların rolü iki yönlü taş merdivenler. Kilisenin ana kubbesinde kilisenin dört sütunu üzerinde üç nef vardır. Kilisede kereste, apsis ve ana alanı ayıran ahşap sıva örgüsü üzerinde süslü bir sıva ile sandalye vaaz sanatsal bir başyapıttır. Peygamber kubbesi geçişleri ve taşıyıcı ayaklar. İsa, Peygamber. Meryem Ana ve havarilerinin resimleri var.

]]>
Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası https://kocaelikent.com/alaaddin-camii-konya-kultur-kenti-turkiyenin-dunya-mirasi/ Sat, 01 May 2021 20:10:25 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58344

Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası … Selçuklu Sultanı I. Mesud Rüknettin başlamış, Kılıçaslan II (1156-1192) tamamlamak için inşaata devam etmiş ve 1221 yılında Sultan Alaeddin Keykubat tarafından açılmıştır. ayrıntılar hayaldefterim de…

Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası

Konya, Anadolu Selçuklu Dönemi’nin en büyük ve en eski camisidir. Höyüğün üzerine inşa edilmiş yüksek bir tepe üzerinde Alaaddin şehir merkezi. Selçuklu Sultanı I. Mesud Rüknettin başlamış, Kılıçaslan II (1156-1192) tamamlamak için inşaata devam etmiş ve 1221 yılında Sultan Alaeddin Keykubat tarafından açılmıştır. Cami, İslami mimari yapı tarzında inşa edilmiştir. Ahşap ve toprak ile kaplı. Ormanı anımsatan sütunların içinde. Bizans ve klasik dönemlere ait 41 taş mermer kolondan oluşmaktadır. Caminin minberi, en ilginç şeylerden biri. Minber geçmişi ve Anadolu Selçuklu ağaç işlemeciliğinin en güzel örnekleri. Berti tarafından 1155 yılında yapılan Mengu Ahlatlı bir başyapıt. Sunak önünde fayans ve süslü karo ile süslenmiş bir kubbe ile örtülü bir alan mevcuttur. Fayans sunak ve kubbeler kısmen sökülmüştür.

]]>
Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/pamukkale-hierapolis-denizli-turkiye-dunya-mirasi/ Wed, 28 Apr 2021 23:34:16 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57931

Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası … İmparator Konstantin tarafından Hıristiyanlığın kabul edilmesinin ve Konstantinopolis’in MS 330’da ‘yeni Roma’ olarak kurulmasının ardından kasaba bir piskopos oldu… ayrıntılar hayaldefterim de…

Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası

Türkiye’nin güneybatısındaki Cürüksu ovasına bakan yaklaşık 200 m yüksekliğindeki bir uçurumdaki kaynaklardan türeyen kalsit yüklü sular, Pamukkale adı verilen mineral ormanlardan, taşlaşmış şelalelerden ve bir dizi teraslı havzadan oluşan gerçek dışı bir manzara yaratmıştır. (Pamuk Sarayı). Denizli ilinde bulunan bu olağanüstü manzara, M.Ö. 2. yüzyılın sonunda Atlantis kralları Pergamom tarafından eski bir kült alanında kurulan yakındaki Helenistik kaplıca kenti Hierapolis’i ziyaret edenlerin ilgi odağıydı. Kaplıcaları aynı zamanda yünün temizlenmesi ve kurutulması için de kullanılmıştır.

Yeni Roma…

Milattan önce 133 yılında Roma’ya götürülen Hierapolis, M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda önemli zirveye ulaşarak M.S. 60. yılındaki bir depremle yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Greko-Romen dönemi kalıntıları arasında hamamlar, tapınak kalıntıları, anıtsal bir kemer, bir nymphaeum, bir nekropol ve bir tiyatro bulunmaktadır. İmparator Konstantin tarafından Hıristiyanlığın kabul edilmesinin ve Konstantinopolis’in MS 330’da ‘yeni Roma’ olarak kurulmasının ardından kasaba bir piskopos oldu. 5. yüzyılda Şehitlik binası tarafından anılan St. Philip’in şehitliğinin yeri olan Hierapolis, çeşitli kiliseleriyle Doğu Roma İmparatorluğu için önemli bir dini merkez haline geldi.

Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ve geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis arkeolojik kenti, antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biridir. Denizli’ye 2 km. uzaklıkta bulunan bu alan, ayrıca çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile de ünlüdür.

Pamukkale… orijinal adıyla Hierapolis…

Çarpıcı doğal oluşumların ve termal suyu yakın köylere ve tarlalara getiren karmaşık bir kanal sisteminin geliştirilmesi istisnai bir durumdur. Yaylar, Alaşehir’e 70 km kuzeybatısında ve Menderes Nehri vadisi boyunca batıya doğru uzanan bir hidrolik sistemin kaynağıdır. Pamukkale, orijinal Greko-Romen kasabası Hierapolis ve bölgeye hakim olan kültürel manzara için önemli bir zemin oluşturmaktadır.

Frigya bölgesinin başkenti…

Antik kentin M.Ö. II. yüzyılda Bergama krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu, adını ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Heira’dan aldığı sanılmaktadır. Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan kent, Büyük Konstantin döneminde Frigya bölgesinin başkentliğini yapmış, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu özellikleri ile alan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1988
Kategori: Doğal / Kültürel
Liste Sıra No: 485
Yeri: Ege Bölgesi, Denizli
Bu yazıda kvmgm Dünya mirasları listesinden yararlanılmıştır.

]]>
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya – Nevşehir – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/goreme-milli-parki-ve-kapadokya-nevsehir-turkiye-dunya-mirasi/ Wed, 22 Jan 2020 23:12:25 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57928

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya – Nevşehir – Türkiye Dünya Mirası … Alan, güneyde ve doğuda bir ucunda Erciyes Dağ (3916 m), diğer ucunda Hasan Dağ (3253 m) ile soyu tükenmiş volkanlar ile sınırlıdır… ayrıntılar hayaldefterim de…

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya – Nevşehir – Türkiye Dünya Mirası

İç Anadolu platosunda, “peribacaları” veya kapüşonlar olarak bilinen dağ sırtları, vadileri ve zirveleri oluşturmak için erozyonla şekillendirilmiş volkanik bir manzara içerisinde yer alan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Alanları Nevşehir şehirleri arasındaki bölgeyi kapsıyor… Ürgüp ve Avanos, Karain, Karlık, Yeşilöz, Soğanlı ve Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri. Alan, güneyde ve doğuda bir ucunda Erciyes Dağ (3916 m), diğer ucunda Hasan Dağ (3253 m) ile soyu tükenmiş volkanlar ile sınırlıdır. Kaya oluşumları, kiliseleri, troglodyte köyleri ve yeraltı şehirlerinin kaya oluşumları içindeki yoğunluğu onu dünyanın en çarpıcı ve en büyük mağara konut komplekslerinden biri haline getirmektedir. Jeolojik ve etnolojik açıdan ilginç olsa da, Hıristiyan kutsal alanlarının dekorunun eşsiz güzelliği, Kapadokya’yı ikonoklastik sonrası Bizans sanatının önde gelen örneklerinden biri haline getirmektedir.

Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı…

Kuzeyde Kızılırmak, doğuda Yeşilhisar, güneyde Hasan ve Melendiz Dağları, batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanan Kapadokya bölgesi Kalkolitik Dönemden beri devamlı yerleşim alanı olmuştur. Alanın en önemli özelliği, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı tüflerinin, rüzgar ve su aşındırması sonucunda oluşan olağanüstü kaya şekilleri ve kışın ılık, yazın serin olan ve bu nedenle her mevsim için uygun iç iklim koşulları taşıyan kayaya oyma mekanlardır.

Kapadokya’daki ilk manastır aktivitesinin ilk işaretlerinin 4. yüzyıla kadar uzandığı; Ve bu sırada Büyük Basileios’un öğretileri üzerinde hareket eden küçük anchorite topluluklarının Kayseri Piskoposunun kayada kesilen hücrelerde yaşamaya başladığına inanılmaktadır. Daha sonraki dönemlerde, Arap istilalarına direnmek için, sığınak olarak hizmet veren Kaymaklı veya Derinkuyu gibi troglody köylerine veya yeraltı kasabalarına toplanmaya başladılar.

Yeşilöz Theodoro Kilisesi…

Göreme, özellikle 7-13. yüzyıllar arasında baskılardan kaçan Hıristiyanların yerleşmesiyle Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan alanlar içinde, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri; Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer almaktadır.

Kapadokya manastırı ikonoklastik dönemde (725-842), sıkı bir minimum sembol (çoğu zaman heykel veya sıcak boyalı haçlar); tutan birçok kutsal alanın dekorasyonuyla gösterildiği gibi zaten iyi kurulmuştu. Bununla birlikte, 842’den sonra birçok rupestral kilise Kapadokya’ya kazılmış ve parlak renkli figüratif resim ile zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Göreme Vadisi’nde Tokalı Kilise ve El Nazar Kilise (10. yüzyıl), St. Barbara Kilise ve Saklı Kilise (11. yüzyıl) ve Elmalı Kilise ve Karanlık Kilise (12. yüzyılın sonu – 13. yüzyılın başı) sayılabilir.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Kategori: Doğal / Kültürel
Liste Sıra No: 357
Yeri: İç Anadolu Bölgesi, Nevşehir – Kayseri

]]>
Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/ani-arkeolojik-alani-kars-turkiye-dunya-mirasi/ Wed, 22 Jan 2020 21:53:08 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57914

Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası … Anadolu’ya ve Kafkasya’ya yayılacak olan Ani’ye özgü bir mimari dilin oluşumuna neden olmuş ve sürekli dönüşen bir kentsel peyzaj içinde özgün mimari anıtlar üretilmiştir… ayrıntılar hayaldefterim de…

Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası

Kars ili, Merkez İlçesi sınırları içinde, Türkiye ve Ermenistan sınırında yer alan Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağından 16. yüzyıla kadar yerleşimin sürekli olduğu, Orta Çağ’ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok kültürlü bir İpek Yolu yerleşimidir.

İçkale’de 4. yy’da başlayan yerleşim, kapalı kent modelinden açık kent modeline geçişin bölgedeki ilk örneğini belgelemesi bakımından önemlidir. Yerleşimin yoğun ticaret akslarının üzerinde yerleşmesi, ilerleyen zamanlarda çok kültürlü bir ticari merkez olarak gelişmesine neden olmuş, bu da kenti Ermeni, Gürcü, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin buluşma noktası haline getirmiştir.

Bu karşılıklı kültürel etkileşimin sonucu olarak ortaya çıkan mimari tasarım fikirleri, inşaat malzemeleri ve teknikleri ve dekorasyon ayrıntıları ise, daha sonra tüm Anadolu’ya ve Kafkasya’ya yayılacak olan Ani’ye özgü bir mimari dilin oluşumuna neden olmuş ve sürekli dönüşen bir kentsel peyzaj içinde özgün mimari anıtlar üretilmiştir.

Bu özellikleriyle Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

UNESCO 2016 yılı Dünya Miras Listesi
Yeri: Doğu Anadolu Bölgesi, Kars
Kategori: Kültürel
Boylam: 430 34’ Doğu
Enlem: 400 30’ Kuzey
Kriter: (ii), (iii), (iv)
Bu yazıda kvmgm Dünya mirasları listesinden yararlanılmıştır.

]]>