kültür – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com Hayal Defterim Tue, 22 Aug 2023 18:20:00 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://kocaelikent.com/wp-content/uploads/2020/06/cropped-küçük-logo-KK-32x32.jpg kültür – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com 32 32 Mevlana Müzesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası https://kocaelikent.com/mevlana-muzesi-konya-kultur-kenti-turkiyenin-dunya-mirasi/ Thu, 06 May 2021 20:58:32 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58413

Mevlana Müzesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası … Sikke ve arakıye, omuz ve bornoz, kanepe ziyaretçileri olan Kebir, bu kez 990 adet antika halıların her birinin önünde cam bölme olmadan gösteriliyor ve kaba taneli tespih terbiyesi büyük Arif Çelebi izlemesinden biri. ayrıntılar hayaldefterim de…

Mevlana Müzesi – Konya Kültür kenti – Türkiye’nin Dünya Mirası

Yılın her günü dolup taşan dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçiler ve Konya’daki Mevlana Müzesi, Türkiye’nin ziyaret edilmesi gereken en popüler turistik yerlerinden biridir. Her ayın son Perşembe günü düzenlenen ücretsiz sema şovu Konseyin inisiyatifiyle izlenebilir.

Mevlana ve ailesine dualar…

Park giriş turnikelerinden geçen ve çeşme ve ziyaretçilerin ilk karşılaştığı küçük bir yüzme havuzu olarak çiçeklerle süslenen Mevlana Müzesi. Burada çeşmeden suyu olanların yanı sıra çeşme isteyenler sık sık para attılar. Mutfakta sağ bölüm (mutfak) kompozisyonları hazırlanan mankenler mutfak aleti, teçhizat yer alıyor. Kapıda ayaklar, Mevlana müzesini ziyaret etmek için ayakkabı poşetleri giyen ziyaretçiler müzede sergilenen eserleri görmeye başlıyor, fotoğraf çekiyor ve mevsim sandukalarla kaplı Mevlana ve ailesi de dua ediyor.

Mevlana’ya ait herşey…

Cam dolapların büyük bir bölümünde Mevlana müzesi cübbesi, perdelik kumaş, şeffaf lambalar, pamuklu hırka, tinea Tebriziye atlı başlıklar sergilenmektedir. Müze salonunun başka bir bölümünde orgy, sırlı, Destegül (bolero), saten bornoz Sultanı Velen, Mesnevi ekranı. Enstrümanlar, fildişi, sedef kakmalı müzede ud, ney, çeşitli kamış flütleri, davul, keman, kudu, halit (oyun parası) bulunmaktadır. Sikke ve arakıye, omuz ve bornoz, kanepe ziyaretçileri olan Kebir, bu kez 990 adet antika halıların her birinin önünde cam bölme olmadan gösteriliyor ve kaba taneli tespih terbiyesi büyük Arif Çelebi izlemesinden biri.

Kürsü, su kaseleri, şamdanlar, bronz şamdanlar, taşlı çorba ve odanın çeşitli yerlerinde parçalar içeren cam vitrinler olan Globe-i Sema, Körük, nihai çıktıyı ele geçiriyor. Sakal-ı Şerif bu bölümün ortasında bulunur. Sergi, buhurdan, akik taşları, saatler, anahtarlar ve kese, mum makası etrafında sergileniyor. Kutuda gümüş Kur’an, Kur’an Suresi Maryam, Kur’an-ı Kerim, Mesnevi Şerhi, İbn Abbas mecmua şiiri bulunmaktadır.

]]>
Mevlana – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası https://kocaelikent.com/mevlana-konya-kultur-kenti-turkiyenin-dunya-mirasi/ Wed, 05 May 2021 20:46:45 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58410

Mevlana – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası … Sultânü’I-Ulema Bahaeddin Konya’ya davet edildi. Bahaeddin Sultan daveti kabul etti ve 3 Mayıs 1228’de ailesi ve arkadaşları ile Konya’ya geldi. ayrıntılar hayaldefterim de…

Mevlana – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası

Mevlana’nın tarihe geçen sözlerinden;
“Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
İster kafir, ister mecusi,
İster puta tapan ol yine gel,
Bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,
Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel…”

Bugün Afganistan sınırları içinde 30 Eylül 1207’de Horasan Toprakları’nda Belh şehrinde doğdu. Mevlana’nın Belh şehrinin babası büyükleri ve vaizin oğlu unvanına sahip sağlık “Bilginler Sultanı” Hüseyin Veled’di. Bahaeddin. Annesi Behl Rükneddin’in Hatun mümin Emiri’nin kızıydı.

Sultânü’I-Ulema Bahaeddin, bazı siyasi olaylar ve yaklaşan Moğol istilası nedeniyle Balkh’ı terk etmek zorunda kaldı. 1212 veya 1213’te Sultânü’I-Ulema, aile üyeleri ve yakın arkadaşları ile Balkh’dı. Sultânü’I-Ulema Nişabur ilk durağıydı. Ünlü Sufi Feriduddin Attar ile tanıştığı Nişabur’da. Genç yaşına rağmen Mevlana Feridüddin Attar ilgi ve takdir çekti.

Nişabur Bağdat’tan Sultânü’I Ulema daha sonra Küfe Kâ’be’den geçti. Hac yaptıktan sonra Şam’a dönüyordum. Şam’dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Lârende’ye (Karaman) yolu ile geldi. Subaşı, Emir Musa tarafından yaptırılan medreseye yerleşti. 1222 yılında Karaman Sultânü lem / -Ulema ve ailesi 7 yıl burada kaldı. Mevlana, 1225 yılında Karaman’da Babe Gevher Sharaf’ın kızı Lala ile evlendi. Mevlananın Veled ve Sultan adında iki oğlu vardı. Yıllar sonra Rumi’nın dul eşi Gevher’ü kaybeden bir çocukla Kerra Khatun ikinci evliliği oldu. Bu evlilikte Muzaffereddin ve Amir Alim Chalabi, adında iki oğlu ve bir kızı oldu.

“Altunapa medresesi”

Bu yıllarda Anadolu’nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti’nin yönetimi altındaydı. Konya bu eyaletin başkentiydi. Konya, sanat eserleri ile bilim adamları ve sanatçılar ile doldu taştı. Kısacası, Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı hayatta ve en parlak dönemindeydi. Sultânü’I-Ulema Bahaeddin Konya’ya davet edildi. Bahaeddin Sultan daveti kabul etti ve 3 Mayıs 1228’de ailesi ve arkadaşları ile Konya’ya geldi. Sultan Alaeddin büyük törenle tanıştı ve ikametgahına Altunapa (İplikçi) medresesi tahsis edildi. Sultanü’l-Ulema 12 Ocak 1231’de Konya’da öldü. Bir mezar yeri olarak Selçuklu Sarayı Gül Bahçesi seçildi. Halen Mevlana Derviş Köşkü yerine müze olarak kullanılan bugün gömüldü. Veled Karamana yerleşmek istedi.

“Mevlana ve Şems-i Tebrizi”

Sultânü’I-Ulema öldü, Mevlana’nın öğrencileri ve takipçileri bu dönemde toplandı. Mevlana babasının tek varisi olarak. Rumi İplikçi Medresesi’ni vaaz eden büyük bir bilim ve din bilginiydi. Vaazlarını dinlemek için gelen insanlarla doluydu. Mevlana Şems-i Tebrizi 15 Kasım 1244’te karşılaştı. Mevlana Şems “mutlak olgunluğun varlığı”nın “Tanrı’nın ışıkları” olduğunu gördü. Fakat kravat uzun sürmedi. Şems birden öldü. Mevlana Şems’in ölümünden uzun yıllar sonra gitti. Daha sonraki yıllarda Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizi doldurmaya çalıştı.

]]>
Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası https://kocaelikent.com/alaaddin-camii-konya-kultur-kenti-turkiyenin-dunya-mirasi/ Sat, 01 May 2021 20:10:25 +0000 https://kocaelikent.com/?p=58344

Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası … Selçuklu Sultanı I. Mesud Rüknettin başlamış, Kılıçaslan II (1156-1192) tamamlamak için inşaata devam etmiş ve 1221 yılında Sultan Alaeddin Keykubat tarafından açılmıştır. ayrıntılar hayaldefterim de…

Alaaddin Camii – Konya Kültür kenti- Türkiye’nin Dünya Mirası

Konya, Anadolu Selçuklu Dönemi’nin en büyük ve en eski camisidir. Höyüğün üzerine inşa edilmiş yüksek bir tepe üzerinde Alaaddin şehir merkezi. Selçuklu Sultanı I. Mesud Rüknettin başlamış, Kılıçaslan II (1156-1192) tamamlamak için inşaata devam etmiş ve 1221 yılında Sultan Alaeddin Keykubat tarafından açılmıştır. Cami, İslami mimari yapı tarzında inşa edilmiştir. Ahşap ve toprak ile kaplı. Ormanı anımsatan sütunların içinde. Bizans ve klasik dönemlere ait 41 taş mermer kolondan oluşmaktadır. Caminin minberi, en ilginç şeylerden biri. Minber geçmişi ve Anadolu Selçuklu ağaç işlemeciliğinin en güzel örnekleri. Berti tarafından 1155 yılında yapılan Mengu Ahlatlı bir başyapıt. Sunak önünde fayans ve süslü karo ile süslenmiş bir kubbe ile örtülü bir alan mevcuttur. Fayans sunak ve kubbeler kısmen sökülmüştür.

]]>