ÜFE – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com Hayal Defterim Thu, 03 Aug 2023 18:10:59 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://kocaelikent.com/wp-content/uploads/2020/06/cropped-küçük-logo-KK-32x32.jpg ÜFE – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com 32 32 Başkan Zeytinoğlu, Dış Ticaret Ve Enflasyon Verisini Değerlendirdi https://kocaelikent.com/baskan-zeytinoglu-dis-ticaret-ve-enflasyon-verisini-degerlendirdi/ Thu, 03 Aug 2023 18:10:59 +0000 https://kocaelikent.com/?p=114768 Başkan Zeytinoğlu, Dış Ticaret Ve Enflasyon Verisini Değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaret ve enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu – kocaelikent

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verisini değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 oranında artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’da tatil dönemi ve üretim durgunluğu olmasına rağmen en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmasını olumlu değerlendiriyoruz” dedi. Zeytinoğlu, temmuz ayında en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla; Almanya, İtalya, ABD, Irak ve İngiltere olduğunu söyledi.

TEMMUZ AYI İTHALATI

Temmuz ayı ithalatına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 oranında artışla 32 milyar 476 milyon dolar oldu. İthalatın alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) mallarında yüzde 54.7’lik artışı üretimi destekleyici ve olumlu buluyoruz ancak tüketim malları ithalatında görülen yüzde 99.7’lik artışı ise dış ticaret dengesi açısından dikkat edilmesi gereken bir artış olarak görüyoruz” diye konuştu.

ENFLASYON VERİSİ

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 9.49 artarak yıllık yüzde 47.83’e, ÜFE ise aylık yüzde 8.23 artarak yıllık yüzde 44.50’ye yükseldi. Baz etkisiyle sekiz aydır düşüş eğiliminde olan enflasyonun, beklendiği gibi yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz. Enflasyondaki yükselişte; son dönemde yapılan vergi artışları, asgari ücret zammı ve kur geçişkenliğinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. TÜFE’de aylık bazda artışın en yüksek olduğu ana harcama grubu akaryakıt fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak yüzde 17,75 ile ulaştırma oldu. ÜFE’de ise imalat endeksi aylık yüzde 9,26 ile ÜFE’deki aylık genel artışın üzerinde gerçekleşti. Ana sanayi grubu olarak baktığımızda aylık en yüksek artış, sermaye malında yüzde 11,67 olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

]]>
KOTO: “İnşaat ve tesisat birim fiyatları gözden geçirilmelidir” https://kocaelikent.com/koto-insaat-ve-tesisat-birim-fiyatlari-gozden-gecirilmelidir/ Wed, 18 May 2022 22:50:24 +0000 https://kocaelikent.com/?p=61617

KOTO: “İnşaat ve tesisat birim fiyatları gözden geçirilmelidir” … Kayacı, “Beklentimiz ihracat yapan üreticilerimizin hızlı bir şekilde kapasite artırımına gitmesi, bakanlık nezdinde desteklenmesi bu sırada da üreticilerin iç piyasayı kollamasıdır” dedi. ayrıntılar hayaldefterim de…

KOTO: “İnşaat ve tesisat birim fiyatları gözden geçirilmelidir”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan ‘2022 Yılı inşaat ve Tesisat Birim Fiyatları’nı değerlendirmek üzere bir araya gelen KOTO üyesi inşaat komiteleri, “Tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz” orak açıklamasını yaptı

Kocaeli Ticaret Odası’nın inşaat ve alt sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerin yer aldığı 1.,2.,3.,6. ve 18. Meslek komiteleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan ‘2022 Yılı inşaat ve Tesisat Birim Fiyatları’nı değerlendirmek üzere toplantıda bir araya geldi. KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Aslan, Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar, Meclis Üyeleri İbrahim İbrahimoğlu, Veli Başkurt, Serkan Akyıldız, 18. Meslek Komitesi Başkanı Levent Yapıcı, Komite Üyeleri Mehmet Akgüneş, Faruk Mamik, Eyüp Gökmen Filinte ve Ozan Cumhur Albayrak’ın yer aldığı toplantıda ortak açıklamayı, Kayacı yaptı.

FARK GİDEREK AÇILACAK

Bakanlığa, ‘yeni tarife gözden geçirilmeli’ çağrısı yapan KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Kayacı ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İnşaat maliyetlerindeki yükseliş devam etmekte olup belirlenen birim fiyatlarının özellikle de elektrik mekanik tesisat bölümü günümüz şartlarına göre düşük kaldığı ve ilerleyen zaman içerisinde artacak olan fiyatlar ile arasında çok fazla fark olacağından dolayı sıkıntılar yaşanacaktır.

İNŞAAT MALZEME FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR DEVAM EDİYOR

Enerji, hammadde, kurdaki yükseliş, maliyet artışları ve en önemli etken üreticilerin ihracata yönelmesinden dolayı inşaat malzeme fiyatları bir sene içinde bazı kalemlerde % 100’ün, bazı kalemlerde ise % 200 üstünde bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Üreticinin maliyet artışlarından dolayı fiyatların yüzde 40- 50 bandında yükselmesini anlayışla karşılıyoruz lakin, ihracat yaptıkları için inşaat malzemelerinde % 100 ile % 200 arasında zam yapıp iç piyasayı ezmelerine anlam verememekteyiz. Dün iç piyasa ile var olan bugünkü duruma gelen üreticiler, bugün iç piyasaya eyvallah etmeyip ‘işine geliyorsa bu fiyatlardan al’ modu uygun bir tavır değildir. Bakanlık tarafından ihracata kota getirilmesi bu artışların önüne geçememiştir. İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışlar, hız kesmeden devam etmektedir.

BEKLENTİMİZ: FİYATLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİDİR

Döviz kuru sabitleme veya düşürmek adına yapılan kur farkı, döviz yüzünden olumlu bir duruma dönüşse de malzeme fiyatlarındaki yükselişi durduramamıştır. Beklentimiz ihracat yapan üreticilerimizin hızlı bir şekilde kapasite artırımına gitmesi, bakanlık nezdinde desteklenmesi bu sırada da üreticilerin iç piyasayı kollamasıdır. Aynı zamanda bakanlıktan beklentimiz, bayındırlık birim fiyatlarının tekrardan gözden geçirilmesidir. Buna göre artan fiyatlara göre üretici endeksini veya günün koşullarını gözeterek fiyatlandırılmasını talep etmekteyiz. 1.,2.,3.,6. ve 18. Meslek komitelerindeki ilgili arkadaşlarla yaptığımız toplantıda;

· İhale ve keşif teslim sürelerinin kısaltılması,
· Piyasa şartlarına göre birim fiyatları belirlenmesi,
· İhale hak edişlerinin zamanında yapılması,
· Bütçesi olmayan ihalelere çıkılmaması,
· Kat sayılarının birim fiyat artışlarının ÜFE göz önünde bulundurularak yapılması gibi,

Birçok maddeyi görüşerek, ilgili bakanlığa iletmek üzere dosya haline getirmiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

]]>
KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdi https://kocaelikent.com/kso-baskani-zeytinoglu-enflasyon-oranlarini-degerlendirdi/ Fri, 03 Jan 2020 15:33:52 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57330

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdiZeytinoğlu; “Aralık ayında ÜFE aylık yüzde 0.69 artışla yıllık yüzde 7.36’ya yükseldi. Kurlardaki oynaklık ÜFE’yi biraz yukarı tırmandırdı. ÜFE’nin de TÜFE’ye yansıyarak zamanla yukarı çekme etkisi olabilir” dedi. ayrıntılar kent defterinde…

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyonun, baz etkisinin terse dönmesiyle kasım ve aralık aylarında tekrar çift haneye yükseldiğini belirterek; “Aralık ayında baz etkisinin kalkmasıyla enflasyonda göreli yükseliş olabileceğini bekliyorduk. Nitekim enflasyon aylık yüzde 0.74 artışla yıllık yüzde 11.84’e yükseldi. Ancak 2019 yılının hedeflenen yüzde 12 seviyesinin altında tamamlandığını görüyoruz” dedi. Zeytinoğlu, “2020 yılın ilk yarısında enflasyonun çift hanede devam edebileceğini, yılın ikinci yarısından itibaren tek haneye dönebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Zeytinoğlu ÜFE’ye ilişkin değerlendirmesinde, sanayicileri asıl etkileyen üretim maliyetlerinin olduğunu söyleyerek, “Aralık ayında ÜFE aylık yüzde 0.69 artışla yıllık yüzde 7.36’ya yükseldi. Kurlardaki oynaklık ÜFE’yi biraz yukarı tırmandırdı. ÜFE’nin de TÜFE’ye yansıyarak zamanla yukarı çekme etkisi olabilir” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, mobilya, yumurta ve balıkların toptan satışına ilişkin katma değer vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesin ilişkin değerlendirmesinde; “KDV indirimlerini, söz konusu sektörlerin kayıt altına alınarak haksız rekabetin önüne geçileceği için çok değerli buluyoruz. Temel besin maddelerinden olan yumurta ve balık için uygulanan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesini halka arz açısından olumlu değerlendiriyoruz. İşçi yoğunluklu bir sektör olan mobilyada ise KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. Böylece mobilya sektörünün kayıtlı bir şekilde, istihdama da yatırım yapılarak gelişme sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu indirimlerin enflasyonu azaltıcı katkı sağlayacağını da bekliyoruz” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz cinsinden zorunlu karşılıklara komisyon uygulamaya başlamasına yönelik düzenlemeye ilişkin de değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, bu hamlenin dolarizasyonu önlemeye yönelik bir adım olduğunu söyleyerek; “Merkez Bankası bu adımla döviz tevdiat hesaplarını azaltmayı hedefliyor. Türk Lirasını korumak amacıyla yapılan hamleleri olumlu değerlendiriyoruz. Ancak doların yastık altı birikimi durumunda daha büyük tehlike olabileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

]]>