UNESCO – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com Hayal Defterim Tue, 22 Aug 2023 18:20:16 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://kocaelikent.com/wp-content/uploads/2020/06/cropped-küçük-logo-KK-32x32.jpg UNESCO – Kocaeli Kent https://kocaelikent.com 32 32 Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/pamukkale-hierapolis-denizli-turkiye-dunya-mirasi/ Wed, 28 Apr 2021 23:34:16 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57931

Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası … İmparator Konstantin tarafından Hıristiyanlığın kabul edilmesinin ve Konstantinopolis’in MS 330’da ‘yeni Roma’ olarak kurulmasının ardından kasaba bir piskopos oldu… ayrıntılar hayaldefterim de…

Pamukkale – Hierapolis – Denizli – Türkiye Dünya Mirası

Türkiye’nin güneybatısındaki Cürüksu ovasına bakan yaklaşık 200 m yüksekliğindeki bir uçurumdaki kaynaklardan türeyen kalsit yüklü sular, Pamukkale adı verilen mineral ormanlardan, taşlaşmış şelalelerden ve bir dizi teraslı havzadan oluşan gerçek dışı bir manzara yaratmıştır. (Pamuk Sarayı). Denizli ilinde bulunan bu olağanüstü manzara, M.Ö. 2. yüzyılın sonunda Atlantis kralları Pergamom tarafından eski bir kült alanında kurulan yakındaki Helenistik kaplıca kenti Hierapolis’i ziyaret edenlerin ilgi odağıydı. Kaplıcaları aynı zamanda yünün temizlenmesi ve kurutulması için de kullanılmıştır.

Yeni Roma…

Milattan önce 133 yılında Roma’ya götürülen Hierapolis, M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda önemli zirveye ulaşarak M.S. 60. yılındaki bir depremle yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Greko-Romen dönemi kalıntıları arasında hamamlar, tapınak kalıntıları, anıtsal bir kemer, bir nymphaeum, bir nekropol ve bir tiyatro bulunmaktadır. İmparator Konstantin tarafından Hıristiyanlığın kabul edilmesinin ve Konstantinopolis’in MS 330’da ‘yeni Roma’ olarak kurulmasının ardından kasaba bir piskopos oldu. 5. yüzyılda Şehitlik binası tarafından anılan St. Philip’in şehitliğinin yeri olan Hierapolis, çeşitli kiliseleriyle Doğu Roma İmparatorluğu için önemli bir dini merkez haline geldi.

Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ve geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis arkeolojik kenti, antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biridir. Denizli’ye 2 km. uzaklıkta bulunan bu alan, ayrıca çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile de ünlüdür.

Pamukkale… orijinal adıyla Hierapolis…

Çarpıcı doğal oluşumların ve termal suyu yakın köylere ve tarlalara getiren karmaşık bir kanal sisteminin geliştirilmesi istisnai bir durumdur. Yaylar, Alaşehir’e 70 km kuzeybatısında ve Menderes Nehri vadisi boyunca batıya doğru uzanan bir hidrolik sistemin kaynağıdır. Pamukkale, orijinal Greko-Romen kasabası Hierapolis ve bölgeye hakim olan kültürel manzara için önemli bir zemin oluşturmaktadır.

Frigya bölgesinin başkenti…

Antik kentin M.Ö. II. yüzyılda Bergama krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu, adını ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi Heira’dan aldığı sanılmaktadır. Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan kent, Büyük Konstantin döneminde Frigya bölgesinin başkentliğini yapmış, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu özellikleri ile alan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1988
Kategori: Doğal / Kültürel
Liste Sıra No: 485
Yeri: Ege Bölgesi, Denizli
Bu yazıda kvmgm Dünya mirasları listesinden yararlanılmıştır.

]]>
Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası https://kocaelikent.com/ani-arkeolojik-alani-kars-turkiye-dunya-mirasi/ Wed, 22 Jan 2020 21:53:08 +0000 https://kocaelikent.com/?p=57914

Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası … Anadolu’ya ve Kafkasya’ya yayılacak olan Ani’ye özgü bir mimari dilin oluşumuna neden olmuş ve sürekli dönüşen bir kentsel peyzaj içinde özgün mimari anıtlar üretilmiştir… ayrıntılar hayaldefterim de…

Ani Arkeolojik Alanı – Kars – Türkiye Dünya Mirası

Kars ili, Merkez İlçesi sınırları içinde, Türkiye ve Ermenistan sınırında yer alan Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağından 16. yüzyıla kadar yerleşimin sürekli olduğu, Orta Çağ’ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok kültürlü bir İpek Yolu yerleşimidir.

İçkale’de 4. yy’da başlayan yerleşim, kapalı kent modelinden açık kent modeline geçişin bölgedeki ilk örneğini belgelemesi bakımından önemlidir. Yerleşimin yoğun ticaret akslarının üzerinde yerleşmesi, ilerleyen zamanlarda çok kültürlü bir ticari merkez olarak gelişmesine neden olmuş, bu da kenti Ermeni, Gürcü, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin buluşma noktası haline getirmiştir.

Bu karşılıklı kültürel etkileşimin sonucu olarak ortaya çıkan mimari tasarım fikirleri, inşaat malzemeleri ve teknikleri ve dekorasyon ayrıntıları ise, daha sonra tüm Anadolu’ya ve Kafkasya’ya yayılacak olan Ani’ye özgü bir mimari dilin oluşumuna neden olmuş ve sürekli dönüşen bir kentsel peyzaj içinde özgün mimari anıtlar üretilmiştir.

Bu özellikleriyle Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

UNESCO 2016 yılı Dünya Miras Listesi
Yeri: Doğu Anadolu Bölgesi, Kars
Kategori: Kültürel
Boylam: 430 34’ Doğu
Enlem: 400 30’ Kuzey
Kriter: (ii), (iii), (iv)
Bu yazıda kvmgm Dünya mirasları listesinden yararlanılmıştır.

]]>