Gez-Gör

Mezopotamya – Şanlıurfa – Türkiye’nin Dünya Mirasları

Mezopotamya – Şanlıurfa – Türkiye’nin Dünya Mirasları … Urfa’da Sümer – Akad – Hitit, Babil – Keldani, Hurri – Mitanni, Aram – Asuriler, Medler ve Persler hakimiyet kazandı. M.Ö. II bin, son Ruhua veya Ru’ua’nın Ursu’larının Hitit ve Asur belgelerinin, Urfa’da olduğu söyleniyor. ayrıntılar hayaldefterim de…

Mezopotamya – Şanlıurfa – Türkiye’nin Dünya Mirasları

Mezopotamya, görkemli tarihi mekanlarında görüldüğü gibi çok zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahiptir. Tarih, haber taşı çağında M.Ö. 7.000 civarında başlar. MÖ 2.000 ile 1.500 arasında Hititleri MÖ 1.200 civarında izleyen Hurris geldi. Fırat ve Dicle Nehirlerini çevreleyen ülkede, üç dünya dininin iddia ettiği patrik İbrahim’i yaşadı. Bazıları, İbrahim’in şimdi Şanlıurfa olarak adlandırılan, Chaldees’in Ur olması gerektiği ve daha sonra şehirden Harran’a taşındığı düşüncesiyle doğduğunu düşünüyor. Harran önemli bir Mezopotamya tarihi ve kültür merkeziydi, en büyük ve en eski İslami evrenlerden birinin kalıntıları arkeolojik kalıntılar arasında görülebilir. 18. yüzyıl konağının restorasyonu Küçük Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu Konağı tamamlandı. Yeniden açıldı ve şimdi bir sanat galerisi olarak hizmet veriyor.

Şanlıurfa hakkında…

Paleolitik tarihin Urfa (M.Ö. 500000-8000) tarihine kadar uzandığı belirlenmiştir. Neolitik Çağ (M.Ö. 7250-5500), Kalkolitik Çağ (M.Ö. 3200-5500) ve bronz çağının ilki (M.Ö. 3200-1800) kazılarında çok sayıda değerli eser bulunmuştur. Urfa’nın belgelerine dayanan bazı iddialara göre, Nuh Tufanı şehirlerinden veya Peygamber İdris olan Peygamber zamanında ilk kez. Faraci Abul bu görüşte. Urfa’da Sümer – Akad – Hitit, Babil – Keldani, Hurri – Mitanni, Aram – Asuriler, Medler ve Persler hakimiyet kazandı. M.Ö. II bin, son Ruhua veya Ru’ua’nın Ursu’larının Hitit ve Asur belgelerinin, Urfa’da olduğu söyleniyor. Şehir, Ur, Keldan Ur, Ur Harran, Orhei, Orhay, Vurhai, Edessa, Diyar Mudar, (Bölge ile) Ruh, Reha ve Urfa isimlerini alan Şanlıurfa’nın sonuncusuydu.

Makedonya Kralı Urfa’ya hakim oldu. (MÖ 332). Bu döngü, MÖ 132’de krallık Asraane ile sona erdi. MS 250 yılına kadar süren Osroane Krallığı dönemi Hıristiyanlık için büyük önem taşımaktadır. Kral Abgar Osroane Ukomo’nun (Kara Abgar) dönemi, Hıristiyanlığı Peygamber’in resmi dini olarak kabul eden dünyanın ilk hükümdarıydı ve Peygamber İsa’nın bildiği dini yaymak için Urfa’ya davet edilen LSA’ya karşılık geldi. Peygamber mendilinin mucizevi görüntüsünün bu davetini sildi ve yüzünü sildi Urfa’ya kutsanmış Ukomo’ya kutsanmış bir Abgar mektubu gönderdi. Bu nedenle bugün bile Urfa’daki Hristiyanlara “Kutsal Şehir” deniyor. Hıristiyanlıkta kutsal olan bu mendil, Urfa’ya inandığı düşmanlardan uzun süre korur. MS 944’te Doğu Bizans İmparatoru Ioannes Kurkuas’taki kuvvetlerin komutanı, İsa’nın Urfa üzerinde yürüyen bu mucizesinin bir resmini çekmeyi başardı ve İstanbul’da büyük bir tören düzenledi.

11 Nisan 1920’de zaferle Türklerin oldu…

Urfa’nın ilk yıllarında Hıristiyanlığı kabul eden, İslam’ın ilk yıllarında kabul gören. (AD 639). 1071 yılında Selçuklu Sultanı Alpaslan, birçok Haçlı ilçesinde bağımsız olan (MS 10,981,144) Urfa kentinin kuşatması kuruldu. Imadeddin Zengi’de 1144, 1182’de Urfa’ya Saladin hakim oldu. 1240 ve 1250 yıllarında Moğol Hulagu Hanı 1260 yılında bölgeyi yağmaladıktan sonra yaktı. Urfa 1404’te Akkoyunlu, 1514’te ve 1517’de Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçen Safeviler dahil edildi. 24 Mart 1919 İngiliz, 30 Ekim 1919, Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızlara ve savaşa karşı halkın verdiği direniş, 11 Nisan 1920’de yerel halk olan Türklerin zaferiyle sonuçlandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu