Hayata Dair

Akciğer kanseri tehlikesi erken teşhisle önlenebilir

Akciğer kanseri tehlikesi erken teşhisle önlenebilir … Akçiğer, erken dönemde teşhis etmek oldukça zor. Akciğer, göğüs kafesini kaplayan büyük bir organdır, kanser burada ağrı ve hissiyat vermemektedir. ayrıntılar hayaldefterim de…

Akciğer kanseri tehlikesi erken teşhisle önlenebilir

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celallettin Kocatürk akciğer kanserinde erken teşhis ile ilgili bilgiler verdi.

Akciğer kanseri erken dönemde bulgu vermediği için erken dönemde teşhis etmek oldukça zor. Akciğer, göğüs kafesini kaplayan büyük bir organdır, kanser burada ağrı ve hissiyat vermemektedir. Bu nedenle, öncelikle uzun süre sigara kullananlar olmak üzere tüm riskli kişiler tarama programlarına dahil edilmelidirler.

Sigara hemen bırakılmalıdır

Akciğer kanseri yüzde 90 oranla en çok sigara kullananlarda görülüyor. Akciğerler direkt dışarıdan kanserojen ve zararlı havayı içine alır. Bu noktada en önemli önlem olan sigara kullanımının bırakılmasıdır. Sigara kullanımının bırakılmasıyla kanser riski büyük oranda önlenmektedir.

Akciğer kanseri belirtileri

Akciğer kanseri belirtileri, hastalık ilerledikçe görülmeye başlar. Erken evrelerde genellikle hiçbir belirti veya bulgu görülmez. En sık olarak akciğer kanseri belirtileri;

Devamlı olan ve giderek daha kötü hale gelen öksürük,
Kanlı balgam,
Ses kısıklığı,
Yutma güçlüğü,
İştah kaybı,
Ani ve hızlı ortaya çıkan kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.

Akciğer kanseri nedenleri nelerdir?

Akciğer kanserine en çok sebep olan etken sigara kullanımıdır. Fakat hayatı boyunca hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Bununla birlikte sigara, akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür. Tüm vakaların %85’inden fazlasından sigara sorumludur. Yapılan araştırmalara göre günde 25’den fazla sigara kullanan bireylerin hiç sigara kullanmayanlara göre 25 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski olduğu saptanmıştır.

Sigara kullanımı sadece akciğer kanserinin değil yemek borusu ve ağız kanseri gibi başka kanser türlerinin de sebebidir. Pasif içicilik de akciğer kanseri riskinde artışa neden olur. Eşleri sigara içen kadınların içmeyenlere göre %25 oranında daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski taşıdığı saptanmıştır.

Akciğer kanserinin diğer bir nedeni ise asbest maruziyetidir. Asbest, kanserojen özellikleri olan ısıya ve aşınmaya dayanıklı, lifli yapıda bir mineraldir. Zararlı etkileri bilinmediği dönemlerde ısı ve ses yalıtımı için yaygın şekilde kullanılan asbest, şimdilerde sökümü sırasında işçiler zararlı etkilerine maruz kalmaktadır.

Akciğer kanserinin türleri nelerdir?

Akciğerde başlayıp çevre doku ve organlara yayılan kansere birincil akciğer kanseri denir. Kanser, vücudunuzdaki başka bir yerde başlayıp akciğerlerinize yayılırsa, buna ise sekonder akciğer kanseri adı verilir.

Farklı primer akciğer kanseri türleri vardır ve bunlar küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri şeklinde iki ana gruba ayrılır. Her 100 vakadan yaklaşık 12 tanesi küçük hücreli akciğer kanseri grubunda bulunur (%12). Genellikle sigara içmekten kaynaklanır ve çok erken dönemde yayılma eğilimi gösterir.

Akciğer kanserinin büyük bir çoğunluğu ise küçük hücreli olmayan kanserlerden meydana gelir (%88). Bu gruptaki kanserler biraz daha selim özellikler gösterir. Üç yaygın alt türü vardır. Benzer şekilde davrandıkları ve tedaviye benzer şekilde cevap verdikleri için birlikte gruplandırılırlar. Bu üç kanser türü adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom ve büyük hücreli karsinom şeklinde sıralanır.

Akciğer kanserinin tanısı nasıl konulur?

Risk grubunda olan kişiler düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık akciğer kanseri taraması yaptırmayı düşünebilirler. Akciğer kanseri taraması genellikle uzun yıllar boyunca yoğun olarak sigara içen ve sağlıklı olan 55 yaş ve üstü kişilere önerilir.

Akciğer kanserini işaret eden belirti ve bulgularınız varsa doktorunuz bazı tetkikler isteyebilir. Gerekli görülürse akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Balgamlı öksürüğünüz varsa balgam örneği alınarak laboratuvarda incelenir.

Anormal hücrelerden oluşan doku örneği biyopsi adı verilen bir yöntemle çıkarılarak incelenebilir. Yapılan testler sonucunda tanı konur. Akciğer kanseri evreleri ve türünün neler olduğu tespit edilir ve tedavi planlanır.

Akciğer kanseri tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi genel sağlık durumunuz, kanserin türü ve evresi gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi farklı tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler tek başına ya da birkaçının kombinasyonu şeklinde uygulanabilir. Eğer akciğer kanseri risk grubunda yer alıyorsanız düzenli tarama planı için bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz. https://www.medicalpark.com.tr/akciger-kanseri-nedir/

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu