Hayata Dair

Barbun ve Tekir balığı arasındaki fark nedir

Barbun ve Tekir balığı arasındaki fark nedir … Barbunyayı kuzeni tekirden ayıran en belirgin özellikleri başının daha dik oluşu ve sırt yüzgeçlerinde bulunan hare’lerin neredeyse şeffaf oluşudur. ayrıntılar kent defterinde…

Barbun ve Tekir balığı arasındaki fark nedir

Bu türler mullide ailesinden olup Akdeniz, Ege ve Marmara‘da yaygın halde bulunur. Boyu en fazla 35 cm’e kadar büyüyebilir. Yaşam ömrü 9-10 yıl gibi saptanmıştır.

Bu türlerin yumurtlama yaşı net olarak ikidir. İkinci yaşlarından sonra verimli şekilde üreme yapar, ilkbahar-yaz ayları üreme dönemidir. Sığ sularda dipte yumurtlarlar. Üreme sıcaklığı 23-25 derece arasıdır. Kış aylarında bu balıklar derin sulara çekilir, 25-300 m derinliklere kadar yayıldıkları gözlenmiştir.

Ege denizi ortamında yapılan araştırmada sonuçlara bakarsak bu balığın yaklaşık yaş ve boy ilişkisi şöyledir.

1. Yaş Grubu: 11-12cm arası.
2. Yaş Grubu: 12-13.5 cm arası.
3. Yaş Grubu: 13.5-15 arası.
4. Yaş Grubu: 16cm’e kadar.

Ancak bilinmelidir ki yaş-boy-ağırlık oranları bölgelere göre değişebilir. Zira yaşam ortamındaki biyolojik çeşitliliğin bu noktada çok önemi vardır.

“Barbun Karadeniz’de görülmez”

barbun balıgı
barbun balıgı

Çoğu zaman birbiri ile karıştırılan iki kuzendir barbunya ve tekir. Yaşam alanları, renkleri, biçimleri hemen hemen birbiri ile aynıdır. Dikkatli olmayan gözler aradaki farkı kolay kolay anlamazlar. Her ikisi de dipte gezen zaman zaman sürü olarak zaman zaman ise tek başına takılan balıklardır. Özellikle sürü olduklarında seyretmesi oldukça keyiflidir. Gelelim asıl konuya nedir bu çok bilinen iki türün az bilinen farkları? Ülkemizdeki yaşam alanları çok farklı değildir hemen hemen tüm denizlerimizde her iki türde görülür, bir tek Karadeniz hariç. Mullus barbartus nam-ı diğer Barbunya Karadeniz’de görülmez Karadeniz’de bulunan barbunyalar bir diğer tür olan Mullus barbatus ponticus türüne aittir.

Karadeniz’de bulunmamasının yanında aşırı avlanma sonucu maalesef artık diğer denizlerimizde de barbunya balığına çok sık rastlayamıyoruz. Barbunyayı kuzeni tekirden ayıran en belirgin özellikleri başının daha dik oluşu ve sırt yüzgeçlerinde bulunan hare‘lerin neredeyse şeffaf oluşudur.

Tekir Balığı
Tekir Balığı

“Yüzgeçlerinde hare olup olmayışı ayırt için en önemli ipucu”

Tekirin ise başı daha uzuncadır ve tabi sırt yüzgecinde bulunan hareler ise oldukça belirgindir. Doğal kafa yapılarından dolayı Barbunyaların ağızları göz hizasına kadar gelir fakat tekir‘lerde bu böyle değildir. Kafalarının şekline nazaran sırt yüzgeçlerinde hare olup olmayışı daha kolay ayırt edilebilir.

Her iki balıkta olta ve ağ ile yakalanır ama daha çok amatör balıkçılar oltayla, ticari amaçlı balık yakalayanlar ise ağ kullanarak yakalamayı tercih ederler. Zıpkınla avında da özellikle iri olanları tercih edilen avlar içerisindedir. Lezzet konusuna gelirsek bazılarına göre barbunya açık ara önde bazılarına göreyse tekir daha lezizdir. Ama her ikisi de eti oldukça makbul olan kıymetli balıklardandır ve genellikle tavada kızartılarak pişirilirler.

Dalgıçlar, oltacılar hatta yılların balıkçıları bile bu iki gezgini karıştırırlar. Bence karıştırmakta da haklılar ne de olsa onlar aynı yerlerde gezen aynı şeyleri yiyen birbirine tıpatıp benzeyen, benim deyişimle amcaoğulları…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu