Dünyanın en muhteşem köprüleri
Dünyanın en muhteşem köprüleri
Matsumi-ohashi Köprüsü, Japonya
Hokkaido prefektörlüğünde bulunan bu uzun köprü, Tokachi ve Kamikawa bölgelerini birbirine bağlayan ve Hokkaido’nun en yüksek geçidi olan Mikuni Geçidi’nin en popüler kısmı. Köprü, uçsuz bucaksız ormanların kapladığı dağ manzaralarıyla ünlü ve bu özellikleriyle oldukça keyifli bir sürüş güzergahı.
Vasco Da Gama Köprüsü, Portekiz
Tagus Nehri üzerinde bulunan ve 16 kilometreden uzun olan bu köprü, Portekiz’in kuzey ve güney kısımlarını birbirine bağlıyor ve aynı zamanda Avrupa’nın en uzun köprülerinden biri. 1998 yılında kullanıma açılan köprü aynı anda çalışan yaklaşık 3.300 kişi tarafından inşa edildi ve tamamlanması 18 ay sürdü. Adını Portekizli kaşif Vasco da Gama’dan alıyor.
Bacunayagua Köprüsü, Küba
110 metre yüksekliğe ve 314 metre ana açıklığa sahip olan bu köprü, Karayipler’de bir ada devleti olan Küba’nın en yüksek ve en uzun köprüsü. Küba’lı mühendis Luis Sáenz Duplace tarafından tasarlandığı için Küba’nın inşaat mühendisliği harikası olarak kabul ediliyor.
Bear Mountain Bridge, New York, ABD
Hudson Nehri’nin üzerinde bulunan bu köprü, 1924 yılında tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsüydü. Köprünün iki ayağı arasındaki mesafe 497 metre. Köprünün üzerinden geçen karayolu, Orange County ile Westchester County arasındaki 6 ve 202 numaralı otobanların bir parçası.
Ritymmen Kök Köprüsü, Megalaya, Hindistan
Nongthymmai’nin güzel bir köyünde bulunan bu köprü, eyaletin en ünlü yaşayan kök köprülerinden biri. 30 metre uzunluğunda. Köprü, kauçuk ağaçlarının canlı köklerinden inşa edilmiş ve ceviz ağaçlarına bağlanarak kurulmuş.
Hohenzollern Köprüsü, Almanya
Ren Nehri üzerine inşa edilen bu köprü, Köln şehrinin en büyük simge yapılarından biri. Köprü, yıllar içerisinde aşıkların sürekli ziyaret ettiği bir mekana dönüştü. Bölge sakinleri ve turistler köprüye aşklarını simgeleyen kilitler takarak ilişkilerini ölümsüzleştiriyorlar.
Langkawi Sky Köprüsü, Malezya
Pulau Langkawi’de Gunung Mat Cincang’ın zirvesinde yer alan bu mimarlık harikası, 125 metre uzunluğunda, kavisli ve askılı bir yaya köprüsü. Köprü tabliyesi, deniz seviyesinden 660 metre yüksekte bulunuyor ve buradan adanın manzarası muhteşem görünüyor. Özellikle köprünün kavisli tasarımı, ziyaretçilerin köprü boyunca yürürken en iyi izleme deneyimini yaşamasını sağlıyor.
Tower Bridge, Londra, İngiltere
Thames Nehri’nin üzerindeki bu köprü Londra’nın en ünlü yapılarından biri. 1886-1894 yılları arasında inşa edilen köprü, asma bölümleri taşıyan ve iki yatay yürüyüş şeridiyle bağlanan iki adet Viktorya Dönemine ait Gotik kuleye sahip. Köprüyü günde yaklaşık 40.000 kişi kullanıyor.
Cầu Vàng (Altın Köprü), Bà Nà Tepeleri, Vietnam
Turistlerin gözdesi olan bu yapı, Orta Vietnam’ın ormanlık tepelerinde kurulu. Ağaçların arasından yükselen iki beton el, 150 metre uzunluğundaki köprüyü tutuyor gibi görünüyor. Vu Viet Anh tarafından tasarlanan ve 1919’da Fransız sömürgeciler tarafından tepe istasyonu olarak kurulan köprü, dağlık olan bölgede ormanın içinden geçiyor.
Golden Gate Köprüsü, San Francisco, Kaliforniya, ABD
San Francisco ve Marin Headlands’i birbirine bağlayan ünlü köprü 2,7 kilometre uzunluğunda. Her ay üç milyondan fazla araç altı şeritli bu köprüden geçiyor. “Kirli Harry” (1971), “Hulk” (2003) ve “Maymunlar Cehennemi: Başlangıç” (2011) da dahil olmak üzere 20’nin üzerinde Hollywood filminde kullanılmış.
Octávio Frias de Oliveira Köprüsü, São Paulo, Brezilya
Pinheiros nehri üzerindeki askılı köprüde, x şeklindeki bir kulenin içinden geçen iki ayrı kavisli köprü tabliyesi bulunur. 900 metre uzunluğunda ve 138 metre yüksekliğindedir.
Rakotzbrücke, Gablenz, Almanya
Kromlauer Parkı’ndaki eşsiz tasarıma sahip bu köprü 19. yüzyılda inşa edilmiş. Şeytan Köprüsü diye de anılan köprü, suyun altındaki yansımasıyla tam bir daire oluşturuyor.
Sidney Liman Köprüsü, Avustralya
Toplam 1.149 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun çelik kemerli köprülerinden biridir. 1932’de açılan bu köprü yerel olarak “Elbise Askısı” adıyla biliniyor ve Sidney ile banliyöleri arasındaki ana bağlantı işlevini görüyor. Köprü, dört demir yolu hattı, bir otoyol ve iki yaya yoluna sahip.
Zhangjiajie Cam Köprüsü, Çin
430 metre uzunluğunda ve 300 metre yüksekliğindeki Skywalk köprüsü, Hunan eyaletindeki bir kanyonun üzerinde iki dağ yamacını birbirine bağlayacak şekilde inşa edilmiştir. 2016 yılında açıldığında, dünyanın en uzun ve en yüksek cam tabanlı köprüsü unvanını almıştır.
Q’eswachaka İp Köprüsü, Peru
Apurimac Nehri üzerinde yaklaşık 38 metre genişliğindeki bu köprü, elle örülmüş İnka köprülerinin kalan son birkaç örneğinden biridir. Her yıl Haziran ayında, yerel köprü ustaları var olan köprüyü çözmek ve yenisini örmek için bir araya geliyorlar. 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Sit Alanı ilan edildi.
Ahlar Köprüsü, Venedik, İtalya
Şehrin ünlü simgesi, Yeni Hapishane’yi (Prigioni Nuove) Başkan’ın Sarayı’na (Palazzo Ducale) bağlayan dar Rio di Palazzo kanalının üzerinde bulunuyor. 1600 yılında Antonio Contino tarafından inşa edilen bu köprü, altında gerçekleşen romantik gondol gezintileri sebebiyle de oldukça popüler.
Yaşayan Kök Köprü, Megalaya, Hindistan
Dünyanın en çok yağış alan bölgelerinden birinde bulunan çift katlı kök köprü, Khasi ve Jaintia kabileleri tarafından el yapımıdır. Kauçuk ağacının köklerinden dokunmuştur ve bir seferde 50 kişinin ağırlığını taşıyacak kadar güçlüdür.
Pont du Gard, Fransa
Gardon Nehri üzerindeki antik Roma su kemeri, MS 50 yılları civarında inşa edilmiştir ve günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Uzès ve Nîmes kasabalarını birbirine bağlar ve yüzyıllar boyunca Nîmes kasabasına su taşınmasında kullanılmıştır. Üç kat kemerli bu muhteşem köprü, Fransa’da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
Capilano Asma Köprüsü, Kanada
Capilano Nehri üstünde bulunan 140 metre uzunluğundaki bu köprü ilk olarak 1889’da yapıldı ve 1956’da yeniden inşa edildi. Vancouver’ın en popüler yerlerinden biri olan köprü, çevresindeki ormanın ve altından geçen nehrin muhteşem manzaralarını gözler önüne seriyor.
Brooklyn Köprüsü, New York, ABD
New York’taki East River üzerinde bulunan bu görkemli köprü, Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlar. 1869-1883 yılları arasında inşa edilen köprü, ülkenin en eski asma köprülerinden biridir ve çelik kablo tel kullanıldığı bilinen ilk yapıdır. ABD Ulusal Park Hizmetleri tarafından Ulusal Tarihi Anıt ilan edilmiştir ve her gün 150.000’den fazla araç ve yaya taşımaktadır.
Charles Köprüsü, Prag, Çek Cumhuriyeti
Vltava Nehri üzerindeki bu tarihi kemerli köprü, Kral IV. Charles’ın emriyle 1357 ve 1402 tarihleri arasında inşa edilmiş ve Mala Strana ile şehrin Tarihi bölgesini birbirine bağlıyor. 1342 sellerinde ağır hasar gören Judith Köprüsü’nün yerine kum taşından yapılan köprünün iki ucunda kaleyi andıran kuleleri yükseliyor.
Rolling Bridge, Londra, İngiltere
Thomas Heatherwick Studio tarafından tasarlanan, sekiz üçgen bölümden oluşan 12 metre uzunluğundaki bu benzersiz köprü, 2004 yılında tamamlanmıştır. Grand Union Kanalı’na ulaşılmasını sağlıyor. Köprünün hidroliği, “Jurassic Park” filmindeki animatronik dinozor kuyruklarından esinlenerek tasarlanmıştır.
Charles Kuonen Asma Köprüsü, İsviçre
494 metre uzunluğuyla dünyanın yayalar için inşa edilmiş en uzun asma köprüsü, Grächen ve Zermatt kasabalarını birbirine bağlıyor. Etkileyici Matterhorn dağı, Weisshorn ve Bernese Alpleri’nin muhteşem manzarasını sunuyor.
Stepping Stone Bridge, Fenghuang, Çin
Bu geleneksel dingbu köprüsü, kesme ve batık taşlardan inşa edilmiş. Çin’in Hunan eyaletindeki Tuojiang Nehri üzerinde bulunuyor.
Tsing Ma Köprüsü, Hong Kong
Tsing Yi ve Ma Wan adalarını birbirine bağlayan 2.160 metre uzunluğundaki bu köprü, dünyanın en uzun asma köprülerinden biridir. 1997 yılında açılan köprü iki katlıdır. Bir katında altı şeritli otomobil trafiğini taşır; diğerinde ise iki tren hattı ve iki korunaklı taşıt yolu bulunur.
Iya Vadisi’nin Sarmaşık Köprüleri, Japonya
Eskiden, bu harika sarmaşık köprülerin yaya korkulukları yoktu ve köprüler çok fazla sallanıyordu ancak bugün sarmaşıkların arasına gizlenmiş çelik kablolarla çok daha güçlüler. Iya Kazurabashi Köprüsü, sudan yaklaşık 14 metre yüksekliği ve iki yaka arasında 45 metreye varan uzunluğuyla sarmaşık köprüler arasında en büyük ve en popüler olanı. Ayrıca çevresindeki kaplıcalar ve açık hava etkinlikleriyle de ünlü.
Széchenyi Zincir Köprü, Macaristan
19. yüzyılda yaşayan Macar reformcu István Széchenyi’yi onurlandırmak için Széchenyi adı verilen bu ikiz kuleli köprü, Budapeşte’deki Tuna Nehri’nin iki yakası arasında uzanıyor. 1849’da açılışı yapılan Zincir Köprü, Budin ve Peşte arasındaki ilk kalıcı bağlantı oldu. Köprü; 1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı’nda geri çekilen Alman birlikler tarafından havaya uçurularak kullanılamaz hale getirildi ancak 1949’da yeniden inşa edilerek tekrar kullanıma açıldı.
Gateshead Millennium Köprüsü, İngiltere
Dünyanın ilk ve tek eğimli köprüsü, Tyne Nehri üzerinde yayalar ve bisikletçiler için kesişen iki parabol şeklinde inşa edilmiş. Şekli ve eğimli mekanizması nedeniyle “Göz Kırpan Köprü” olarak da anılıyor. Köprü 126 metre genişliğinde ve 50 metre yüksekliğinde.
Akashi-Kaikyō Köprüsü, Japonya
Akashi Boğazı’nın iki yakası boyunca uzanan 3.911 metre uzunluğundaki bu asma köprü, Kobe ve Awaji Adası’nı birbirine bağlıyor ve Kobe-Awaji-Naruto Otoyolu’nun bir parçasını oluşturuyor. İnci Köprü olarak da bilinen köprü, deprem gibi doğal afetlerin sürekli meydana geldiği bir bölgede bulunuyor ve bugüne kadar inşa edilmiş en güçlü köprülerden biri olarak kabul ediliyor.
Hong Kong-Zhuhai-Macau köprüsü, İnci Nehri Deltası, Çin
Dünyanın en uzun denizaşırı köprüsü olan 55 kilometre uzunluğundaki bu köprü, Hong Kong ve Makau ile Zhuhai ana karasını birbirine bağlıyor. 2018 yılında açılan köprünün tamamlanması dokuz yıl sürdü ve yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu.
Juscelino Kubitschek Köprüsü, Brezilya
Brezilya’daki Paranoá Gölü’nün üzerindeki çelik-beton köprü eski Brezilya Başkanı Juscelino Kubitschek de Oliveira’nın adıyla Başkan JK Köprüsü olarak da anılıyor. Köprü etkileyici bir görüntü veren 61 metre yüksekliğindeki asimetrik ve birbirini çaprazlamasına kesen çelik yaylardan oluşuyor ve şehir merkeziyle gölün doğu kıyısını birleştiriyor.
U Bein Köprüsü, Mandalay, Myanmar
Bu köprü Taungthaman Gölü’nün üzerinden geçiyor ve 1851 yılında tamamlandı. Inwa’daki eski kraliyet sarayından geri kazanılan ahşabın kullanılmasıyla inşa edilen 1.086 tik ağacı sütunundan oluşur.