Alpler-Avrupa’nın doğa harikası ve en canlı turizm alanları
Alpler-Avrupa’nın doğa harikası ve en canlı turizm alanları … Sivri testere dişleri görünüşünde birçok dorukları, yer yer tipik dağ ve vadi buzullarıyla görkemli bir görünüşe sahiptir. ayrıntılar kent defterinde…
Alpler-Avrupa’nın doğa harikası ve en canlı turizm alanları
Alpler, 205.000 km2’lik alanı kaplar
Güney Avrupa‘da dağ sistemi. Batıda, Fransa-İtalya arasında Akdeniz kıyısından başlar, İsviçre, Kuzey İtalya, Güneybatı Avusturya, Güney Almanya ve Yugoslavya‘dan geçerek 1.000 km.’den daha uzun ve ortalama 250 km. genişlikte bir yay çizer ve 205.000 km2’lik alanı kaplar. Aslında Pirene, Sierra Nevada, Apenin, Karpat, Transilvanya ve Balkanlar geniş anlamda Alp sistemine bağlıysalar da, asıl Alpler, uzunluğu, genişliği ve alanı yukarıda belirtilmiş olanlardır.
“Tipik dağ ve vadi buzullarıyla görkemli bir görünüşe sahiptir”
En yüksek doruğu Mont Blanc‘dır (4.180 m.). Derin, çoğu buzul kökenli vadilerle birbirinden ayrılan birçok kitleler meydana getirir. Sivri testere dişleri görünüşünde birçok dorukları, yer yer tipik dağ ve vadi buzullarıyla görkemli bir görünüşe sahiptir. Bu vadilerden başlıcaları şunlardır: Chamonix, İnterlaken, Engadin, Lauterbrunnen, Grindelwald, Zermatt.
“Ulaşım sorunu bütünüyle çözülmüş”
Yine sıralar arasında birçok göller yer alır ki, Brienz, Luzern, Thun, Leman, Como, Maggiore, Constance, Zürih, Zug ve Garda, bunların başlıcalarıdır. Avrupa’nın bazı büyük ırmakları ya da kolları, kaynaklarını Alpler‘den alır (Tuna, Ren, Rhone, Po gibi). Üçüncü zamanda oluşmuş olan bu genç dağlar, Orta ve Güney Avrupa arasında ulaşım bakımından bir engel değildir. Çünkü birçok doğal geçitlerden başka Brenner, Arlberg, Mont Cenis, Küçük St. Bernard, Büyük St. Bernard, Simplon, Sankt Gotthard gibi, insan eliyle açılmış demiryolu ya da karayolu tünelleri vardır. Alpler büyük bir bölümüyle Avrupa‘nın en canlı turizm alanlarından biridir.