Gez-Gör

Karadeniz Ormanları ve bitki örtüsünde ağaç türleri

Karadeniz Ormanları ve bitki örtüsünde ağaç türleri … Karadeniz bölgesi ormanlık alanlara uygun bir yapıya sahiptir. Karadeniz ormanları bölgesinin iklim tipine uygun olarak çok sık ve gürdür. ayrıntılar kent defterinde…

Karadeniz ormanları-Çam ağaçları
Karadeniz ormanları-Çam ağaçları

Karadeniz Ormanları ve bitki örtüsünde ağaç türleri

Karadeniz ormanları, bir arada bulunan ve boyları 2 metreyi geçen ağaç topluluklarının oluşturduğu bitki örtüsüne orman denir. Türkiye’de en çok ormanlık alan Karadeniz bölgesinde bulunur. Karadeniz ormanları bölgesinin iklim tipine uygun olarak çok sık ve gürdür. Yani Karadeniz bölgesi ormanlık alanlara uygun bir yapıya sahiptir. Ormanlar geniş yapraklı ve iğne yapraklı ormanlar olarak ikiye ayrılırlar. Karadeniz ormanları içerisinde iki tip ormanları görmekte mümkündür.

Ormanlar, sıcaklığı en fazla ay ortalamasında 10 derece ve üstünde olan aynı zamanda 400 mm den fazla yağış alabilen bölgelerde rahatlıkla yetişebilirler.

Karadeniz ormanları-6000 çeşit bitki türü
Karadeniz ormanları-6000 çeşit bitki türü

*-Karadeniz ormanları…

Görüntü itibarıyla alçaktan yükseğe doğru kaplı bir tabaka halinde bulunurlar. İki farklı orman türüne rastlanan bu bölgede geniş yapraklı ormanlar bölgenin kıyısında doğru uzanan nemli yerlerde bulunurlar. Daha ılıman yerlerde yetişirler. İğne yapraklı ormanlar ise Karadeniz bölgesinin dağlarının yüksekliklerinde nemli fakat soğuk bölgelerde bulunurlar. Karadeniz ormanları, bölgesinin uygunluğu yönünden dolayı çok çeşit ağaç tipine sahiptir. Ülkemizde bulunan bitki türlerinin hemen hemen yarısını Karadeniz ormanlarında görmek mümkündür. Bol yağış alan bir bölge olduğu için orman ve birçok bitki türünün yetişmesine yatkın bir bölgedir. Aynı zamanda Karadeniz ormanları oldukça sık ve gür ağaçlara sahiptir. Bu bölgenin ormanlarında 6.000 çeşidi bulacak farklı bitki türü görmek mümkündür.

Karadeniz ormanları-İğne yapraklı ormanlar
Karadeniz ormanları-İğne yapraklı ormanlar

Karadeniz ormanları ve özellikleri nelerdir?

*-İğne yapraklı ormanlar…

Karadeniz ormanlarının iğne yapraklı türleri iki kısma ayrılır. Dağların yüksek kesimlerinde görülürler. İğne yapraklı bu ormanların bir kısmını Ordu‘nun batısında sarıçam, köknar ve karaçam oluşturur. İkinci kısmını ise Karadeniz bölgesindeki ladinler oluşturur. Karadeniz bölgesi yazın sisli yağışlar yaşar. Ormanları da yazın sisli ortamlar oluşturur. Karadeniz ormanlarının Bolu, Ilgaz, Kaçkar ve Köroğlu dağlarının güney yamaçlarındaki ormanları güneşi seven sarıçam ormanlarıdır. Bu yüzden Karadeniz ormanları bazı bölgelerde orman bitki örtüsünde değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda alçak olukların tabanlarında Kızılçam ormanları hakimdir.

Karadeniz ormanları-Geniş yapraklı ormanlar
Karadeniz ormanları-Geniş yapraklı ormanlar

*-Geniş yapraklı ormanlar…

Bu orman bünyesinde kestane, gürgen, ıhlamur, kayın, karaağaç, dişbudak, kızılağaç ve meşe gibi ağaç türleri bulunur. Kış mevsiminde bu ağaçlar yapraklarını dökerler. Bu ormanlar Karadeniz bölgesinin batısındaki Yıldız dağlarından başlayarak, doğudaki Gürcistan sınırına kadar ulaşırlar. Ormandaki ağaçlar bazen tek bazen de toplu halde bulunabilirler. Kızılağaç türleri daha çok Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Karadeniz ormanlarının kayın türleri kereste ve mobilyacılık alanında kullanılır.

*-Geniş yapraklı tropikal ormanlar…

Karadeniz ormanları-Geniş yapraklı tropikal ormanlar
Karadeniz ormanları-Geniş yapraklı tropikal ormanlar

Bu ormanlarda orman gülü sıklıkla görülür. Nadiren ant ağaçları görmek mümkündür. Karadeniz bölgesinin Yenice çevresi bu ormanları korumak için tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Bu ormanlarda fındık ağaçları da yetişmektedir.

*-Karışık ormanlar…

Karadeniz ormanlarının karışık ormanlarında sarıcam, köknar, iğne ve kayın gibi ağaçlar bulunur. Bu ormanlar Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinin kuzey yamaçlarında yer alır.

*Bu yazıda Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinden yararlanılmıştır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu