Gez-Gör

Xanthos – Letoon – Antalya – Muğla – Türkiye Dünya Mirası

Xanthos – Letoon – Antalya – Muğla – Türkiye Dünya MirasıLikya‘nın başkenti olan bu kent Likya geleneklerinin ve Helen etkisinin özellikle mezar sanatında harmanlandığını göstermektedir. Epigrafik yazıtlar, Likya halkının tarihini ve Hint-Avrupa dilini anlamamız için çok önemlidir. ayrıntılar hayal defterimde…

Xanthos – Letoon – Antalya – Muğla – Türkiye Dünya Mirası

Xanthos:

Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Antik sanat ve mimarlık tarihine ışık tutuyor…

Antik Likya‘nın başkenti olan Xanthos, özellikle mezar sanatında Likya geleneklerinin Helen etkisi ile harmanlandığını göstermektedir. Xanthos‘taki kaya mezarları, sütun mezarları ve sütuna monte lahit, eski mezar mimarisinin eşsiz örnekleridir. Değerleri Antik çağda zaten tanınmış ve komşu illerin sanatını etkilemişlerdir: Halikarnas Mozolesi, örneğin Xanthos Nereid Anıtı‘ndan doğrudan etkilenmiştir. 19. yüzyılda Harpy Anıtı, Payava Türbesi ve Nereid Anıtı da dahil olmak üzere bazı mimari ve heykel parçalarının İngiltere’ye götürülmesi, kelime çapında tanınmasına yol açtı ve sonuç olarak Xanthos mermerleri antik sanat ve mimarlık tarihinin önemli bir parçası.

Letoon:

Xanthos’a 4 km. uzaklıkta bulunan Letoon, Antik Çağda Likya’nın dini merkezi konumundaydı. Bu kutsal alanda Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir manastır, bir çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunmaktadır. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.25 m’ye 15.75 m. büyüklüğündedir. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı, Leto tapınağından daha az korunmuş durumdadır ve 27.90 m.’ye 15.07 m. boyutları ile daha küçüktür. Her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak olan Artemis tapınağı 18.20 m.’ye 8.70 m. boyutlarındadır. Letoon, Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Ünlü üç dilli yazıt…

Öte yandan Letoon, Likya eyaletinin eski federal sığınağı ve Likya Kentler Birliği Xanthos‘un kült merkeziydi. Sitede bulunan birçok yazıtın gösterdiği gibi, federal kutsal alan, iktidar yetkilerinin tüm dini ve siyasi kararlarının kamuya açıklandığı yerdi. MÖ 337 yılına dayanan ünlü üç dilli yazıt, Likya ve Yunanca bir metnin yanı sıra Aramice bir özete sahiptir ve Apollo tapınağı yakınında keşfedilmiştir. Letoon mabedinde Leto, Artemis ve Apollo‘ya üç tapınak ayrılmıştır. Buna ek olarak, site, Hadrian‘a kadar kutsal kabul edilen bir su kaynağı üzerine inşa edilmiş bir nymphaeum kalıntısını içerir.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1988
Kategori: Kültürel
Liste Sıra No: 484
Yeri: Akdeniz Bölgesi, Antalya – Muğla
Bu yazıda kvmgm Dünya mirasları listesinden yararlanılmıştır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu